Nou is er al best het een en ander geschreven over Corona, vermoed ik.
Heb ik daar nou wat aan toe te voegen? Ik bedoel, als schrijver zijnde, zullen we maar zeggen, zou je daar toch iets mee moeten?
Op tv en in kranten is het schering en inslag over het virus en alle nieuwsapps vuren nonstop pushberichten af, waarin het woord Corona voorkomt. Toch heb ik tot op heden weinig - zeg maar niets - creatiefs kunnen vinden rondom dit actuele thema. Dat ligt aan mij natuurlijk want er zal inmiddels tonladingen geschreven zijn aan columns, pittige opiniestukkies en commentaren. Alleen, ik lees ze niet.
Degelijk, betrouwbare apps als Instagram, Twitter en Facebook zijn al ontploft.
De meest rare en dubieuze memes trekken ongevraagd aan je neus voorbij. Soms wordt Corona met Aids vergeleken en bij een andere er hangt zo'n onheilspellende conspiracy-theorie-laagje boven, dat de overheid erachter zit en zo. Op een andere meme staat een lollige vergelijking met het echte biermerk en op de vierde, vijfde en zesde zijn halve gare ouwe moppen geactualiseerd en is 'de schoonmoeder' de sigaar.
Leuk?
Nou, mijn humor is het vaak niet en van samenzweringstheorien krijg ik altijd jeuk, maar humor is wel de meeste effectieve manier om met dreiging, leed en angst om te gaan.
De boel ridiculiseren werkt goed en aanstekelijk. Bagatelliseren trouwens ook.
"Ach het leven is toch kut, dus dat kan er ook nog wel bij." "Joh, als het je tijd is..."
Die mensen zien Magere Hein met de zeis persoonlijk door de straten trekken, een spoor van dood en verderf achter zich latend.
Maar is het allemaal zo alarmerend als we zijn gaan denken dat het is? Jinek, Mathijs en alle duo's van Op1 openen ermee, journaals duren extra lang of krijgen extra edities. RTLZ komt met een livestreaming, WNL verlengt Goedemorgen Nederland en de NOS komt met een ingelast tv-evenement met de meest creatieve titel ooit gebracht op de Nederlandse televisie: "Corona, feiten en fabels."
Leuk, dat spelelement erin.
Zo blijft een tamelijk lastig onderwerp enigszins luchtig om naar te blijven kijken.
"Is het virus overdraagbaar via deurmatten en armleuningen?"
Nee. Dat is een fabel.
Live in de uitzending verteld minster Bruins dat Nederland zijn eerste, eigen officiële Coronaslachtoffer heeft.
Het is een man. Uit Tilburg. Uit Loon op Zand. Een zakenman. Carnavalvierder. In Noord-Italie geweest...
Na het tweede fabeltje was ik er wel klaar mee. Maar toch: 1..8 miljoen kijkers.
Goedemorgen Nederland laat er geen gras over groeien en heeft zijn verslaggever voor het ziekenhuis staan.
"Hoe is de sfeer daar?"
Een arts, niet verbonden aan het ziekenhuis waar de patiënt in quarantaine verblijft, verteld in de microfoon hoe dat er ongeveer uitziet. 'Er mag niemand zomaar bij. Artsen in speciale pakken behandelen zijn griepverschijnselen.'
Hoe krijgen ze een wildvreemde arts zo gek om voor de camera dat te vertellen, voor het ziekenhuis waaraan de arts zelf niet verbonden is?
Maakt niet uit, alles voor de kijkcijfers.
Hoe is de stemming in de stad zelf?
Is er paniek?
Wordt Kruidvat geplunderd?
Moeten we desinfecterende handzeep hamsteren? Kunnen we überhaupt nog op vakantie? Gaan de grote evenementen nog door? Moet ik het openbaar vervoer vermijden? Ik heb het benauwd en moet vaak vreselijk hoesten, moet ik meteen naar de eerste hulp? Welke mondkapjes werken het best? Wat zijn de eisen voor handzeep. Kan je nog handen schudden? Moet je thuis blijven? Kan het virus doodgaan als het heel hard vriest?
Dat ik al die columns en pittige opiniestukkies gemist heb, zal wel deels bewust zijn, vermoed ik. Op werkelijk alle vragen, of we die nou wel of niet stellen, krijgen we uitgebreid antwoord, of we nou willen of niet.
En werkelijk niet van de minste experts. Vooraanstaande, bekende virologen en longartsen, verbonden aan academische ziekenhuizen en universiteiten vertellen het pleps thuis, met hun mediageile blik en het schuim op de lippen, dat er in wezen niet zo veel aan de hand is. De conclusie luidt dan ook van alle kanten, van links naar rechts:
We - hoeven - van - alles -nog - helemaal - niks!!
En dat, beste mensen, dat geloof ik!
Net zoals bij elk andere griep moet je jezelf verzorgen en is het niet raadzaam om uitgebreid te tongen met grieppatienten. De hele dag door sterven mensen.
Sommige vallen doodongelukkig van een keukentrapje, want de meeste ongelukken gebeurt binnenshuis. Pas daar maar voor op.
Hoewel...
Echt gevaarlijk wordt het pas als Rutte op het einde van de televisieavond in beeld verschijnt en het volk gerustellend toespreekt. "Gaat u lekker slapen, dames en heren. We leven in een ontzettend gaaf land. Alles is onder controle. Al onze hulpdiensten staan paraat en zijn speciaal opgeleid om dit virusje klein te krijgen." De camera zoemt in en we zien zijn alom bekende glimlach rondom zijn lippen, waarna hij zijn toespraak besluit op de meest kalme toon die hij eruit kon persen: " Slaap lekker. En morgen gezond weer op."
Brr.. Dat is linke soep.
Nee. Ik heb als schrijver zijnde, za'k maar zeggen, er niks aan toe tevoegen.
Later!!
Emiel